Actualitat Notícies

La no devolució dels bitllets aeris, principal queixa dels consumidors durant l'estat d'alarma
La no devolució dels bitllets aeris, principal queixa dels consumidors durant l'estat d'alarma

Si el coronavirus li va desbaratar les seues vacances aquesta primavera, pense que no ha sigut l'únic. Si ha tingut problemes amb la seua companyia aèria o agència de viatges i encara continua esperant que li retornen els diners, tampoc. L'associació de consumidors *Facua va rebre entre el 14 de març i el 21 de juny, el temps que va estar vigent el estat d'alarma a Espanya, cinc vegades més consultes que en el mateix període de l'any anterior. Les reclamacions que finalment es van tramitar van augmentar un 46%, i més de la meitat d'elles van estar dirigides contra empreses relacionades amb l'activitat turística. La no devolució de l'import dels bitllets aeris va constituir la queixa més comuna.

Les aerolínies, les agències de viatges i les companyies de telecomunicacions van ser els negocis més demandats per *Facua-Consumidors en Acció durant el període excepcional que va acompanyar a la crisi del coronavirus. L'organització va tramitar 3.678 expedients en només tres mesos, enfront dels 2.517 de 2019. El patró que ja s'apreciava a l'abril va continuar durant l'estat d'alarma: la banca va passar a un segon pla i les activitats relacionades amb el turisme van protagonitzar bona part de les queixes dels afiliats. Tant, que més de la meitat de les reclamacions presentades va correspondre al sector del transport (30,2%) o al de l'oci i els serveis vacacionals (22,7%), segons apunta l'associació de consumidors en una nota.

*Facua explica que la majoria dels incompliments del transport va afectar aerolínies que no van voler retornar als passatgers l'import del bitllet d'avió que havien comprat abans que la pandèmia tancara els cels europeus. En alguns casos, les empreses van emetre bons canviables, la qual cosa ha motivat una denúncia del Ministeri de Consum contra 17 d'elles. El portaveu de l'associació, Rubén Sánchez, celebra la decisió: “És una cosa que no es produïa en dècades i que pot suposar un punt d'inflexió, encara que Transports, que té la competència sancionadora, no ha anunciat cap multa. En el Govern hi ha diferents maneres de defensar els drets dels consumidors”.

Entre les activitats vacacionals, les empreses d'espectacles que no van voler reembossar el preu de les entrades es van unir als hotels i a les agències de viatges com les més demandades. El podi el van completar les companyies de telecomunicacions (9% dels expedients), degut, a més de les pràctiques indegudes habituals, a la vulneració del decret del Govern que prohibia les pujades tarifàries en serveis de fibra i paquets integrats durant l'estat d'alarma.

La crisi del coronavirus, en canvi, va desplaçar a la banca com un dels sectors més incomplidors: entre el 14 de març i el 21 de juny, només va acumular un 8% de les reclamacions, igual que les asseguradores. En el primer cas, la majoria d'expedients es va deure a la negativa de les entitats a concedir la moratòria en el pagament de crèdits que va aprovar l'Executiu; en el segon, al rebuig a aplicar bonificacions en les assegurances de vehicles, malgrat la baixada del risc de sinistres que es va produir durant el període excepcional.

50.000 consultes

Moltes de les denúncies van estar relacionades amb les noves mesures establides pel Govern per a pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia. *Facua valora els avanços aconseguits en els últims mesos i demana a l'Executiu que modifique la llei general de consum per a dotar-se de competències sancionadores, que ara recauen en les comunitats autònomes. “El Ministeri de Consum ha fet coses, hem mantingut una interlocució constant”, agraeix Sánchez, en referència al departament dirigit per Alberto Garzón.

No obstant això, la situació dista de ser òptima. Les 50.000 consultes rebudes per l'associació en els últims tres mesos van multiplicar per cinc les habituals, i revelen la preocupació de molts consumidors per la vulneració dels seus drets. La crisi del coronavirus ha portat a una gran mobilització d'aquest col·lectiu: la plataforma d'afectats per problemes relacionats amb la pandèmia creada per *Facua reuneix ja  8.300 consumidors de tot el país.

Consulta la notícia original *AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías